Домашен сапун се каня да правя от месеци. Струваше ми се толкова дълъг и труден процес, че само го отлагах. Е, благодарна съм на COVID и за това, че ми предостави възможност и за това начинание.
Исках да правя течен сапун, за него се използва КОН (за приготвянето на сух сапун се използва сода каустик). И това е единствената суровина, която ни е необходима освен мазнината, която ще използваме.
Относно мазнината – можем да използваме само зехтин, може да използваме зехтин + кокосово масло 80:20 или 60:40. Аз използвах само зехтин.
Отне ми много повече време, отколкото очаквах. На няколко пъти бях на път да се откажа.
Споделям процеса, през който преминах аз, включително и някои моменти, които следващия път бих направила по друг начин и които смятам че биха забързали процеса.
СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ
1. Използвайте съдове от неръждаема стомана, а не от пластмаса;
2. Работете на открито или под абсорбатор;
3. Работете, докато децата не са вкъщи (особено в началото, при смесването на продуктите);
4. Използвайте предпазни ръкавици, маска и очила;
5. Уверете се, че съдът, в който изсипвате Калиевия хидрооксид е напълно сух;
6. Добавете Калиевия Хидроокис към водата, а не обратното;
НЕОБХОДИМ СЪСТАВКИ
1 литър зехтин;
180 гр калиев хидроокис /КОН/;
380 гр вода.
ИНСТРУКЦИИ
Стъпка 1. Смесване на съставките
Изсипваме зехтина в тенджера, която да се напълни най-много до средата.
Изсипваме водата в друг съд.
Приготвяме необходимото количество КОН в трети – ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СУХ.
Бавно изсипваме калиевия хидроокис към водата, като разбъркваме. ВИНАГИ ДОБАВЯМЕ КОН КЪМ ВОДАТА, А НЕ ОБРАТНОТО! Внимаваме много, защото правят реакция и съдът с водата става горещ. Изчакваме леко да се охлади до около 40°С.
След това бавно добавяме сместа към зехтина, като постоянно разбъркваме с пасатора. Пасирането продължава, докато сместа придобие консистенцията на гъста крем супа. При мен този процес отне 4 часа. Първия половин час пости постоянно пасирах, като оставях пасатора да почине за по няколко минути, за да не го изгоря. След това пасирах по към 30 секунди на всеки 10 минути. Не зная как издържа този пасатор, но оцеля.
Следващия път бих загряла и зехтина до към 40°С. Мисля, че това би намалило времето за пасиране.
Стъпка 2. Загряване на сместа, докато придобие формата на желе
По инструкция трябваше да сложа тенджерата във фурната, на 60°С, и да получа желания ефект за не повече от 3 часа.
Първия ден го държах във фурната 4 часа, втория – 6. Никакво желе не се получи.
Накрая го прехвърлих в Слоукукъра /за Коледа си направих подарък Мултикукър и съм много щастлива от тази придобивка – но за това – друг път/ и действително за 6 часа се беше получило истинско гъсто желе – почти като това от Джъмбо. С едно уточнение – след втория час аз започнах да разбърквам сместа от време на време, което категорично допринесе за постигането на крайния резултат.
Може би ефектът би се получил и във фурната, но трябва да се разбърква – може би на всеки половин час.
Сапунът е готов, когато масата стане съвсем прозрачна – като гел или желе.
Забравих да заснема този момент, но това е, след като долях гореща вода към желето:
Стъпка 3. Разреждане на сапуна
Към готовото желе добавяме гореща вода, разбъркваме и оставяме да престои, за да поеме.
Тук вече нямаше проблеми, като се разбърка леко, то си поема. След това го разбъркваме отново и така до желаната гъстота на сапуна.
Аз го прибрах на сравнително твърдо желе, за да ми заеме по-малко място.
След това – за да си приготвя дозата за момента – слагам в буркан (около 1/3 от буркана). Добавям етерични масла – няколко капки чаено дърво за дезинфекция и другите масла – по избор (аз направих един ментов и един лавандула). След това добавям гореща вода 1/3 (така че да са сравнително равни количества). Разбърквам и изчаквам да поеме. Може да се добави още вода спрямо гъстотата, която целите.
Използвам сапуна за сапун за ръце, душ гел, интимен гел и веро. Опитах да го ползвам за шампоан, не останах очарована.
Цялото приготовление отне два дена, но пък съм обезпечила семейните нужди от сапун, душ гел и веро поне за две години