Снощи имахме веган гости за вечеря и исках да приготвя и десерт.
Направих тази торта и се получи толкова вкусна, че определено си заслужава споделянето.
По принцип не слагам явки в менюто на децата, но този път използвах домашни орехи и всички ядоха.
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
За блата:
120 гр орехи, накиснати от предишната вечер;
10 фурми;
100 гр кокосово мляко;
2-3 с.л. кокосово брашно – колкото поеме;
За крема:
2 банана;
1 голямо авокадо;
1 лъжица мед;
1-2 с.л. какаово масло или 2-3 с.л. кокосово масло.
ИНСТРУКЦИИ
За блата:
Смелих орехите, фурмите и кокосовото мляко в блендер, след това започнах бавно да добавям от кокосовото брашно, докато се получи доста твърда консистенция – така че трудно да се разстеле върху форма (както се вижда на картинката).
Блатът се оставя да престои в хладилник за 10 минути. През това време приготвяме крема:
Разтопяваме маслото на водна баня и минаваме всички съставки през блендер. Маслото е много важно, защото то стяга крема, за да стане на торта. В противен случай няма да могат да се нарежат парчетата.
След 30 минути престой в хладилника е готова за сервиране.
Тортата беше превъзходна, но като й сметнах калориите, тръпки ме побиха!
Цялата торта има 2700 ккал; протеин: 48 гр, мазнини: 142 гр, въглехидрати: 251 гр.