Бананови сладки за постещи и вегани.
Тази година въведох в живота си принципа на аскезата. Аскезата е практика на отказване от някой навик със силата на волята с цел духовно усъвършенстване. Аз я прилагам по-прагматично – за по месец се отказвам от нещо (захар, кафе, брашно, вино) или пък добавям по нещо (1 минута планк всяка сутрин, 10 минути медитация всеки ден) в името на свое желание. Тъй като вярвам, че жертвата, която правя, е полезна за мен, не съм вкопчена в резултата, но натъкна ли се на изкушение, си припомням за желанието.
Истината е, че тази практика много ми допада. По този повод този месец постя. Не започнах в началото на постите, но съм си предвидила точно месец.
Дотук впечатленията ми са, че масово заведенията изобщо не са vegan-freindly и ми се струва значително затруднение да бъдеш „веган“. Дори и при домашно приготвяне на храната е доста трудно и скъпо да се храниш пълноценно (да включваш и белтъчини в менюто), бидейки веган.
Но пък планувам да използвам случая и да споделям успешни венагски попадения през идния месец.
Днес се изглезих с вегански бананови сладки. Приготвят се точно за 10 минути и са напълно ОК от моя гледна точка като хранителна стойност за сладки.
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
2 меки банана;
1 лъжица кокосово масло (разтопено);
2 лъжици мед;
100 гр кокосово брашно или кокосови стърготини;
ИНСТРУКЦИИ
Бананите се намачкват с вилица, към тях се добавя медът, а след това и разтопеното кокосово масло. Накрая – кокосовото брашно. Когато сместа стане на каша, с лъжица се изсипва върху тава,постлана с хартия за печене. Оформят се сладки.
Банановите сладки се пекат около 20 минути на 180°С.