Домашният пастет е страхотно откритие за мен, така че трябва да запиша рецептата.
Идеална закуска или обяд за кутия в съчетание с моркови – просто гребеш с моркова в пастета и примъркваш от кеф. Пастетът е чудесен и за филийка или оризовка (обогатен с чушка, домат или краставичка – зеленчуците са важни!).
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
500 гр свински дроб (може и пилешки);
500 гр свинско месо (може и пилешко филе);
1 лук;
1 морков;
1 тиквичка;
Сол, дафинов лист, чер пипер;
1 лъж. Масло, ½ чаша сметана.
ИНСТРУКЦИИ
Аз задуших зеленчуците в масло и вода, добавих месото и накрая – дроба и подправките. Варих около час. Накрая добавих масло и сметана и след като поизстина, пасирах в блендер с ЧАСТ от бульона. Предупреждавам – внимателно с бульона, защото първия път директно го пасирах в тенджерата и стана на супо-пастет. Ядох си го сама.
Вторият ми опит беше само с пилешки дроб. Тогава нищо не съм задушавала. Само сложих дробчетата и зеленчуците в тенджерата, варих към 40 минути и накрая пасирах заедно с маслото и сметаната. Пак стана страхотно.
Подходяща закуска за навън, особено ако кутията е с грижа за здравето.