В стремежа си на направя нещо по-различно за закуска скалъпих произведението, което тук ще ти представя. Дори не зная как да го нарека – май най-много прилича на блат за пица. Аз го правих с безглутеново брашно от елда, но можеш да използваш всякакво.
Гарнирах го с кремче от извара, горчица и кисело мляко. За тези, които заобикалят млечните, мисля, добър вариант ще е маслинов пастет или лютеница.
А маслиновата паста последния път си направих сама – блендирах обезкостени черни маслини с малко зехтин и вода и стана страхотна маслинова паста.
Та ето още едно доказателство, че закуската може да е хем здравословна, хем вкусна, хем бърза, хем лесна.
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
За соленката:
200 гр кисело мляко;
сода;
сол;
100 гр брашно от елда (може да бъде заменено със всякакво друго или с овесени ядки; за кето вариант – ядково брашно, ленено семе или кокосови стърготини);
Риган;
За пастета от извара:
200 гр извара;
2 лъж кисело мляко;
малко горчица;
ИНСТРУКЦИИ
Разбъркваш киселото мляко със содата и солта и после бавно добавяш брашно, докато се получи гъста кашичка:
Разстилаш върху хартия за печене:
Печеш за 20 мин на 180°С.
Гарнираш с пастет от 200 гр извара, малко горчица, малко кисело мляко и малко сол.
Да ти е сладко!