От известно време се старая да се придържам към безглутенов режим. Оказа се, че глутенът не ми се отразява добре. Това го установих с тестване – изключих за един месец млечните. Не забелязах чувствителна разлика. След това изключих глутена, без да включвам млечните. Тази рецепта е от именно този период.
След това постепенно започнах да вкарвам към менюто си млечни продукти и за мое огромно облекчение не се влоших.
Мисля, че е добре всеки да си направи експеримент със себе си и да наблюдава.
А на веган моцарелата попаднах случайно на щанда във Фантастико. Другаде не съм я виждала. Но е страхотно решение за хората с лактозна нетолерантност – и като съставки, и като вкус. И се топи като висококачествен кашкавал!
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
2 яйца;
5 гр хуск фибри;
10 гр ленено семе;
40 гр веган моцарела (или кашкавал).
ИНСТРУКЦИИ
Забъркват се яйцата с хуска и лененото семе и се оставят за 10 минути. Фибрите силно набъбват, но им трябва време за това. След около 10 минути (минимум) сместа се изсипва върху нагорещен тиган, намазан с масло. Запича се от едната страна за около 5 минути. След като се обърне от другата страна, отгоре се слага нарязаната на ленти моцарела, за да се разтопи. След около още 5 минути палачинката е готова. Сгъваме на две, като пица калцоне, и консумираме с удоволствие!