Постни коледни сладки се оказаха една приятна част от постното ми меню.
На пости съм вече 3 седмици и определено смятам, че този режим не е за мен. В началото изготвянето на менюто, ако не искаш да набиваш само филии с лютеница, е значително предизвикателство. С времето започваш да си намираш лесни рецепти и лесно се ориентираш в магазина. Но аз самата определено не се чувствам добре да ям толкова много въглехидрати. Всеки организъм е различен, затова мисля, че е добре всеки да експериментира , докато открие най-подходящото за себе си. А дори и тогава да си прави от време на време предизвикателства, за да си сверява часовника.
На рецептата за тези бисквити попаднах, като си купих сравнително минималистична веган сладка от магазин за 1,80 лв. Стори ми се все пак готина, пък от състава й реших, че ще е доста лесно постижима в домашни условия. Е, оказах се права.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
2 средно големи ябълки;
10 фурми;
100 гр ядково мляко или вода;
100 гр овесени ядки;
50 гр брашно;
50 гр белено сурово слънчогледово семе;
50 гр стафиди;
канела.
ИНСТРУКЦИИ
Сложих ябълките и фурмите в блендера с малко ядково мляко /колкото да могат да се разбият/. След като ги разбих, добавих няколко лъжици брашно с малко бакпулвер, овесени ядки, семките, канела, стафиди, и накрая продължих да добавям брашно, докато получих по-гъста консистенция (но не и твърда). Мисля, че в цялата рецепта най-същественото е гъстотата на сместа – ако е прекалено гъста, сладките ще станат много твърди, ако пък е прекалено мека – стафидите ще изгорят, преди сладките да са се изпекли
С лъжица загребвах от сместа и изсипвах върху хартия за печене, като се стараех да оформям нещо като коледни сладки (без да се старая във формата).
Пекох около 20 – 25 минути на 200 градуса.
Коледните сладките се получиха превъзходни!